Festival of Lessons and Carols

De viering van het Festival of (Nine) Lessons and Carols is in 1880 ontwikkeld door de anglicaanse bisschop Edward White Benson, de latere aartsbisschop van Canterbury, voor de kathedraal van Truro in Cornwall. De negen lezingen uit de Bijbel gaan over de verbanning uit het paradijs, de visioenen van een verwachte verlosser en de geboorte van Jezus. De lezingen worden afgewisseld met werken voor koor en samenzang van Christmas Carols.

Vanaf 1918 wordt ook in King’s College Chapel in Cambridge de viering in deze vorm gehouden. Sindsdien heeft deze zich over de hele wereld verspreid, tot in Eindhoven toe!

Sinds 2001 voert de Capella Vesperale op 24 december om drie uur ’s middags het Festival of Lessons and Carols uit in de Eindhovense Sint-Catharinakerk. In de stad heerst dan de kerstdrukte nog volop. Toch blijken al veel mensen vrij te zijn: wij mogen ons elk jaar verheugen over talrijke medevierders.

Drie uur in de middag is ook het tijdstip dat in Cambridge in de kapel van het King’s College het Festival of Nine Lessons and Carols plaatsvindt. Dat is de beroemdste van de talrijke Carolservices die in Groot-Brittanië gehouden worden (uitgezonden door de BBC1). Deze wereldwijde viering is een teken van de verbondenheid die de wereld hard nodig heeft!

  1. De BBC zendt de viering in Cambridge niet live uit, maar in november wordt speciaal voor de BBC een (iets verkorte) versie van het Festival opgenomen.